'T KLOOSTER - BAKERMAT VAN DE ANTWERPSE UNDERGROUND

 Indien u de afgelopen jaren niet op een planeet buiten het zonnestelsel Antwerpen vertoefde én als u uw levensstijl enigszins als alternatief beschouwt, dan bent u wellicht bekend met het fenomeen 't Klooster: één van die pareltjes die de Antwerpse underground scène rijk is.

Laat het vooreerst duidelijk zijn. Deze scène heeft zijn idealen niet ingeruild voor een leven gewijd aan God. De devotie van de Dominicanen die ooit 't Klooster bevolkten, heeft al geruime tijd plaatsgemaakt voor een andere soort devotie. Devotie in de vorm van feest, uitbundigheid en extase als ode aan het leven. 't Klooster werd jaren geleden ontdoopt door de huidige bewoners (lees: gekraakt om niet God maar het volk te dienen) en is ondertussen uitgegroeid tot een thuishaven voor thuislozen, een kathedraal voor ongelovigen en dé bakermat van de Antwerpse underground. 

Wekelijks ritueel van dit heidense allegaartje is de volxkeuken, met de "x" van vegetarisch.  Eén van de weinige "echte" volxkeukens die onze stad rijk is. Een volxkeuken waar je minimum 8 euro betaalt voor een exquise vier-sterren vlees- of vismenu en die wordt georganiseerd om hippe bars nog hipper te maken, is mijn inziens de naam volxkeuken niet waardig. Het eten op zulke volkskeukens weerspiegelt de buurt waar ze worden georganiseerd of het volk dat ze bezoekt maar staat nooit ten dienste van iedereen.  Neen. In 't Klooster geen te hoge drempel aan de ingang en geen vier-sterrenmenu voor een selecte "incrowd". Wel een drie-gangen maaltijd door het volk,  vóór het volk en dat alles aan vrije bijdrage.

Na dit eetgelag komt steeds de ware aard van 't Klooster boven, namelijk de voorheen reeds beschreven vormen van devotie. Nachtdieren uit alle hoeken van de stad zakken af naar deze plek des verderf om er in troep het innerlijke beest te voeden. Niemand blijft gespaard van deze orgie met als steeds wederkerige thema de viering van alle geneugten des leven. Deze nachtelijke taferelen kan je het beste vergelijken met de laatste tien minuten van de betere zombiefilm wanneer de hele meute levende doden zich tegoed doet aan elkaar. In 't Klooster is dit steeds de norm van de nacht.

De nachtdieren van dienst zijn multicultureel van aard. Of beter gezegd: multi “sub” cultureel. Hieronder een kleine opsomming van de veelzijdigheid aan creaturen met als aanvulling enkele andere noodzakelijke ingrediënten om van elke kloosterervaring een geslaagde avond maken:

goths, punks, hips, squares, rasta's, bloemenkinderen, agressors, degressors, regressors, constructors, destructors, uppers, downers, peppers, spuiters, snuivers, slikkers, rokers, blowers, kommaneukers, punctuele neukers, homofielen, heterofielen, audiofielen, seksisten, adhd'ers, add'ers, autisten, abnormalen, allochtonen, alcoholisten, rechte tisten, linkse tisten, scheve tisten, tandtisten, gitaristen, juristen, dokters, dokwerkers, doppers, ocmw'ers, zotten, normalen, mimespelers, mondharmonicaspelers, tappers, grappers, gehandicapten, geschrapten, geschrevenen, door trauma's getekenden, tekenaars, schilders, poëten, fantasten, fanta, cola, coca, speed, wiet.

De sfeer is er altijd "verniet". Want dat maakt 't Klooster tot wat het is: een smeltkroes van alles wat alternatief is in Antwerpen waarbij het zeer diverse publiek al dan niet met succes een evenwicht tracht te zoeken tussen elkaars normen en balanceert op een dunne lijn tussen hun plek in de maatschappij en het ultieme doel van elke kloostergang: absolute vrijheid.

't Klooster kan de krachtmeting beginnen met dat andere oord des verderf, meer zuidelijk gelegen ter hoogte van die kade aan de Schelde waar men apen lost. Een strijd die naar ondergrondse traditie gestreden wordt door samen te troepen voor een volgend bacchanaal. Een fuif die ik voor geen geld wil missen. Al zal ze hoogstwaarschijnlijk gratis zijn. Of aan vrije bijdrage zoals het de betere undergroundfuif betaamt.
`
Meer info over de kloostergang:  

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/12/03/fotoreportage-volxkeuken-in-t-klooster

 http://www.dewereldmorgen.be/foto/2011/11/05/nachtelijke-poezie-in-t-klooster

http://www.dewereldmorgen.be/customsearch?query=%27t+klooster+antwerpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten