MAGIC TRIP - KEN KESEY'S SEARCH FOR A KOOL PLACE

-->

Het moet geweten zijn: geestverruimende ervaringen kunnen je leven veranderen. Of je deze “verlichting” meemaakt door het drinken van de heilige Ayahuasca-beker in een ceremonie met één of andere sjamaan of door in de vroege jaren zestig vrijwillig te participeren aan overheidstests met psylocibine, lsd en mescaline, één ding is zeker: je levenspad zal nooit nog hetzelfde zijn. Ken Kesey bereikte zijn verlichting door dat laatste. Laat ons duidelijk zijn: Kesey's levenspad zette voorgoed koers naar verre horizonten, zeg maar de kosmos, en werd gekenmerkt door een bacchanaal van lsd, speed en wiet verslindende freak-outs en met “day-glo” beschilderde freaks die Kesey's weg volgden, eindbestemming onbekend. 



Ken Kesey werd bekend door zijn roman “One Flew Over The Cuckoo's Nest”. Met het geld dat hij verdiende met deze bestseller, kocht hij in 1964 een groot domein in La Honda, Californië. Hier vonden de meest wilde feesten plaats, steeds in het gezelschap van menig roesverwekkend middel. Dopeheads van dienst waren onder andere Jack Kerrouac (auteur van de beatklassieker "On The Road") en Alan Ginsberg (bekende beatnickpoëet). De hele psychedelische kliek doopte zich “The Merry Pranksters” en met een oude – in alle kleuren van de regenboog beschilderde - Harvester schoolbus, raasde de bende zich een weg doorheen Amerika. Vooraan op de bus stond “Futhur”, een samenraapsel van “further” en “future” en dé weergave van hun gezamenlijke reis, een reis naar binnen, een reis van introspectie, om dan hun vorm van Verlichting te ervaren.





De bende kreeg steeds meer volgelingen. Sommigen haakten onderweg af. De leuze hierbij was: “You're either on the bus or off the bus”. Maar de reis zelf was niet genoeg. The Merry Pranksters wilden meer waar voor hun geld . Daarom organiseerden The Merry Pranksters de zogenaamde "Acid Tests": geflipte bijeenkomsten in grote hangars voor iedereen die zich freak waant – lees: niet thuishoort in het kleinburgerlijk bestaan van toenmalig Amerika - met optredens van onder andere The Grateful Dead met op de achtergrond vloeistofdia's en psychedelische belichting. Klein detail: de toehoorders kregen aan de inkom een suikerklontje besprenkeld met LSD. Als je het weekend met succes had doorstaan, kreeg je het diploma met als opschrift: "Congratulations, You Passed The Acid Test".


Het mooie aan heel deze, in een psychedelische waas gefilterde historie: al deze feiten werden vastgelegd met een 8 mm-camera en voorzien van klank. Men dacht dat de beelden voorgoed verdwenen zouden zijn maar niets is minder waar. De originele beelden van deze magische trip werden opnieuw gemonteerd uit meer dan 400 uur materiaal tot een volledige film, geschreven en geregisseerd door Alex Gibney (reeds berucht door zijn documentaire over het leven en laten van Gonzo-journalist Dr. Hunter S. Thompson) en Alison Ellwood. De film is getiteld "MAGIC TRIP - KEN KESEY'S SEARCH FOR A KOOL PLACE. 
Hieronder de trailer van dit stukje Amerikaanse gechiedenis, verbeeld door het oog van de eerste “dopeheads”. 
Let op! Het bekijken van deze trailer kan een verandering in bewustzijn teweegbrengen:



Voor meer informatie over deze film bekijk zeker:

http://www.magictripmovie.com/


En hier de affiche van de film, mét inbegrip van de legendarische Harvester school bus:



Wie niet kan wachten op de beelden van de Merry Pranksters of wie zelf de Prankster-toer op wil gaan, kan ik ten zeerste het boek “The Kool-Aid Electric Acid Test” van Tom Wolfe aanbevelen - lees: een in 1969 geschreven paperback gedrenkt in liters LSD.
Als u het bekijken van deze film succesvol afrondt, vraag ons dan uw welverdiende diploma. Wij zullen u met genoegen meedelen:


“Congratulations, You Passed The Acid Test”...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten